Hur blir man duktig på hundträning?

Hur blir man egentligen riktigt duktig på hundträning? Vägen dit ser såklart olika ut för olika hundtränare, men det finns kanske ändå vissa gemensamma nämnare – faktorer som är viktigare än andra. Att ha ett brinnande intresse för hundträning är kanske det som har allra störst betydelse för att lyckas med sin hundträning. Precis som med allt annat gäller att ju mer tid man ägnar åt sitt intresse, desto duktigare blir man på det man gör. Det handlar helt enkelt om att älska att träna hund och på så vis också hela tiden hitta tid till att ägna sig åt hundträning.

Eftersom metoderna inom hundträning skiljer sig åt beroende på vilken hund man jobbar med är det också viktigt att skaffa sig erfarenhet från att ha jobbat med många olika individer. Det kan man såklart skaffa sig genom egen hundträning med många olika egna hundar, men också genom att träna hund tillsammans med andra och på så vis engagera sig i andras hundträning och deras problem och framgångar. Att kunna diskutera rutskick, apporteringar, fritt följ eller snabba lägganden tillsammans med andra är en mycket snabbare väg till att bli duktig på hundträning än att bara traggla på i sin ensamhet. En skicklig hundtränare är inte heller rädd för att det ska bli fel, att prova nya metoder eller att ändra på sådant som inte fungerar riktigt tillfredsställande för just den hunden som man för tillfället jobbar med.

Framgångsrik hundträning handlar mycket om att hela tiden tänka på nya sätt, att anpassa sig till både hund och situation och att justera sådant som kanske alltid tidigare fungerat klockrent. Något annat som är viktigt för att lyckas i sin hundträning är att planera och utvärdera sin träning. Eftersom vissa moment och beteenden tar lång tid att lära in eller förändra är det väldigt värdefullt att ha fört dagbok över sin hundträning för att i efterhand kunna se sambanden mellan träning och framsteg.

Något som också påpekas som viktigt är att börja i tid, läs mer om valpträning här!

No Comments - Leave a comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*