Höstplaner

På sommaren spenderar man helst sin lediga tid utanför husets väggar, men när regnet och rusket börjar göra sig påmint är det skönt att kunna slappna av i hemmets lugna vrå. Lika väl som utomhusprojekt lämpar sig bäst på sommaren, är renovering av insidan något man lika gärna kan ägna sig åt på hösten och vintern.

För att få huset hemtrevligt bör man inreda på ett sätt som passar en själv. Vissa gillar minimalistiska och stilrena detaljer, andra vill ha många prylar och personliga saker. Det viktiga är inte att hemmet ser ut som i en inredningskatalog, utan att man trivs. Vissa saker kan dock behöva bytas ut om de hängt med länge, även om man fortfarande tycker om dem.

När diskmaskinen sett sina bästa dagar och köksluckorna från 60-talet börjar se slitna ut, känns en köksrenovering lockande. Trägolvet som under åren burit många fötter är fint i sig, men det kan få nytt liv genom att slipas och målas om. De trogna vitvarorna, som nu kanske gör sig bäst på museum, är redo att ge plats för nya utvilade följeslagare.

Bänkskivan av trä är ärrad av knivar och heta grytor. En skiva i sten skulle vara en rolig förändring. Kaklet har gjort sitt, men för att behålla en del av känslan som finns i sakerna man levt med så länge, kan kakelplattorna få nytt liv i till exempel en hemgjord tavelram av mosaik.

Även andra rum i huset skulle må bra av en ansiktslyftning. Sovrummet längtar efter en ny och fräsch färg på väggarna, och garderoberna skulle behöva uppdateras till något mer förvaringsvänligt som slukar alla kläder och tillbehör på ett fördelaktigt sätt. Sängen får stå kvar som den är. Sover man gott finns det ingen anledning att byta.

Vardagsrummet är fint, men en ny soffa skulle sätta pricken över i:et. En stor, mjuk och härlig soffa med divandel att lägga trötta fötter på skulle passa perfekt. Förutom soffan skulle det elektronsiska behöva en uppdatering. Tjock-tv är väl ett ord som nästan inte finns längre. Här existerar det i alla fall fortfarande, om än på lånad tid.

No Comments - Leave a comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*